NESLİ'NİN KONULARI

29 Ağustos 2013 Perşembe

Çikolatalı Cheesecake

Uzun zamandır yapmak istiyordum çikolatalı cheesecake'i. Sonunda güzel bir kutlama yemeği sonrası için yaptım... Cheesecake'i ailece çok seviyoruz. Tatlıyla arası çok iyi olmayan Demir bile bayılıyor...
1-IMG_4583

Bir süre tarif araştırdım. Birkaç tarif de buldum ama sonra diğer tariflerden yola çıkarak limonlu cheesecake tarifimi uyarladım. Sonuç mükemmel oldu... Eğer cheesecake ve çikolata seviyorsanız mutlaka denemelisiniz.

1-IMG_4589
Frambuazlı-limonlu cheesecake tarifinden farklı olarak bu tarifte eti burçak yerine eti kakaolu bisküvi kullandım. Bisküvi reyonunda bulursunuz, kare formda koyu kahve bir ambalajı vardır. Kahvenin yanında çok sevdiğim bu bisküviyi tereyağıyla karıştırmakta biraz tereddüt etsemde tadı çok güzel oldu.  Önceki tarifteki peynirli karışımın limonsuzunu yaptım vanilya ekstresini  biraz daha fazla koydum. Cheesecake fırında piştikten sonra, ılınmasını bekledim ve sonra üzerine hazırladığım ganajı döktüm.  Ben yaptığım gün kestiğim için fotoğraflarda biraz pütürlü göreceksiniz ancak ertesi gün hem tadı hem de kesildikten sonraki görüntüsü muhteşemdi. Şimdiye kadar limonlu cheesecake'ime bayılan sevgili eşim, çikolatalıyı yedikten sonra limonluya kulp bulmaya başladı... Benim için limonlunun yeri de ayrı. Limonlu daha hafif, çikolatalı ise gerçek çikolata severler için....
1-IMG_4594
Malzemeler:
Tabanı için:
1,5 paket Eti Kakaolu büsküvi
75 gr. eritilmiş tereyağ

Cheesecake için:

3 paket krem peynir (şimdiye kadar "pastacı"nın önerisi Trakya Beyaz'ı kullanıyordum ancak son zamanlarda bulamıyorum. Bende onun yerine Trakya Mascarpone kullanıyorum. 2 kutu almam yeterli oluyor. Fiyatı krem peynire göre daha yüksek, labne de kullanabilirsiniz)
1 su bardağı toz şeker
3 yumurta
1 kutu  sıvı krema (200gr)
1 paket vanilya (ben 1 tatlı kaşığı vanilya ekstresi kullandım)
3 çorba kaşığı un (tepeleme olsun kaşığınız)

Ganaj için:

200 gr bitter çikolata
1 kutu krema (200ml)


1.İlk olarak büsküvileri rondo yardımıyla veya mutfak robotunda toz haline getirip, eritilmiş tereyağı ile karıştırıyorsunuz. 22 cm. lik kelepçeli kek kalıbının altına bu karışımı yayıyorsunuz. (Ben kek kalıbının altına yağlı kağıt seriyorum) Daha sonra kek kalıbını buzdolabına kaldırıyorsunuz ve diğer malzemeleri hazırlamaya başlıyosunuz. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli konu tüm malzemelerin oda sıcaklığında olması, bu cheesecake’in çatlamasına engel olabiliyor.

2.Yumurta ve şekeri 10 dakika mikser yardımıyla çırpın, daha sonra içine vanilyayı ve unu ekleyip tekrar çırpın. Daha sonra kremayı da ekleyip tekrar çırpın. Son olarak peynirleri de ilave edin ve iyice çırpın. Buzdolabında beklettiğiniz kalıbın içine karışımı ekleyin ve 200 derecede ısıttığınız fırına kalıbı koyun ve üzeri kızarana kadar pişirin. Fırına kalıbı koydutan sonra ısıyı 180 dereceye düşürün. Üzeri kızardıktan sonra fırından çıkarın ve soğuması için tel ızgaranın üzerinde bekletin.

3.Bu arada ganajı hazırlamaya başlayabilirsiniz. Bıçak yardımı ile kıydığınız çikolataları derin bir kaba alın. Kabınız ısıya dayanıklı olsun.
Kremayı kaynama noktasına kadar ısıtın.
Kremayı çikolatanın üzerine karıştırarak dökün.
Pürüzsüz bir karışım elde edene kadar bir spatula yada kaşık yardımıyla karıştırın.
Fırından çıkan kekiniz ve çikolatanız  yaklaşık oda sıcaklığına geldiğinde cheesecake'in üzerine ganajı dökün ve buzdolabına kaldırın.

Mümkünse 1 gece sonra servis yapın. Aceleniz varsa da buzdolabında en az  5-6 saat bekletin.

Afiyet olsun....

1-cheesecake

18 Mayıs 2013 Cumartesi

Mantarlı Enginar

Pratik yemek tariflerime verdiğim uzun aradan sonra orijinal tarifim "mantarlı enginar" ile karşınızdayım... Tarifin  elimdeki malzemelere göre şekillendiğini ve benim mutfakta" o onunla olmaz, bu bununla olmaz"  gibi katı kurallarım olmadığını bilerek bu tarifi okuyun lütfen . Hiçbir iddiam olmamakla beraber bence güzel oldu, daha önemlisi misafirlerim beğendi :)

enginar

Yemeğe gelecek olan misafirlerime yapacağım mantarlı risotto için aldığım kestane mantarlarını zeytinyağı ile kavururken çıkan koku, mantarların risottonun içinde yok olup gitmesine engel oldu... Ne yapabilirim diye düşünürken aklıma dolapta bekleyen enginarlar geldi... Enginar ile mantar nasıl olur derken ortaya  mantarlı-enginar çıktı... Bu arada merak edenler için; risottoda daha önce evde bulunan kurutulmuş porçini mantarını kullandım :)

Malzemeler:

4 adet enginar

1 paket kestane mantarı (yada istediğiniz herhangi bir mantar türü)

2 adet kırmızı biber

Bir tutam dereotu

Rendelenmiş kaşar

Zeytinyağı, tuz


1.Enginarları limonlu suda haşladım

2.Mantarları zeytinyağında hafifçe kavurdum

3.İçine dereotu ve  ince doğradığım kırmızı biberi ekledim, biraz zeytinyağı gezdirdim

4.Enginar çanaklarının  içine martarlı karışımı koydum

5.En üste rendelenmiş kaşar septim

6.Fırında kaşarlar hafif kızarana kadar pişirdim.

Afiyet olsun...

2 Nisan 2013 Salı

Yüzüklerin Efendisi- The Lord Of The Rings

IMG_3966
The Lord Of The Rings

Bu bir pasta yazısı olsa da sizi Orta Dünya'ya götürmeyi hedefliyorum bu sefer.... Bilmeyen yoktur sanırım Yüzüklerin Efendisi'ni. Dünyanın 1937 'de Tolkien'in ilk kitabı Hobbit ile tanıdığı Orta Dünyaya, ben 1998-99 yıllarında 3 ciltten oluşan "Yüzüklerin Efendisi sayesinde adımımı attım.

Fantastik kitaplar ve filmler her zaman ilgimi çekmiştir ama en etkilisi Yüzüklerin Efendisi'dir benim için. Bu yüzden bu pasta da çok özel oldu...Her bir karakter, kitaptan çıktı geldi...

_MG_3936

Size uzun uzun anlatabilirim. Kitaplarını okuduğum gibi defalarca filmleri de seyrettim tabii ki. Hatta en son geçtiğimiz hafta üçlemeyi bir kez daha izledik. Ailece seviyoruz, Demir'de dahil... Filmleri hatırlarsanız birer sene arayla geldi ve biz de eşim-kardeşim ve ben Yüzük Kardeşliği kurarak üçünü de beraber izledik... Karakterleri, konusu, kendine özgü diliyle müthiş bir hikaye.

_MG_3932

18 Yaşına giren Selim için Yüzüklerin Efendisi'nin 3. bölümü Kralın Dönüşünün son sahnesini canlandırmak istedim. Yüzüğün yapıldığı yere döndüğü ve herşeyin son bulduğu zamana.... Yapmak istediğim birkaç karakter daha kalsada (Elf Prensesi Arwen, Kralın kızı Eowyn, diğer minik Hobbit'ler, Saruman, Boramir, Nazgul'ler, yılandil ve Ent'ler -anlayacağınız bütün karakterler ) önemli karakterleri yaptım sanırım. Bütün bir hafta gece yarısına kadar oturmamı gerektirse de çok keyifli bir pastaydı benim için...

IMG_3959

Galadriel... En yüce Elflerden biri. Altın Ormanın Büyücüsü...

IMG_3957

Favori karakterim Yolgezer- Kolcu olarak da bilinen Kral Aragon

IMG_3954

Orta Dünya'nın anlaşamayan iki ırkının arasındaki düşmanlığı yüzük yolculuğunda dostluğa dönüştüren iki karakter.

Cüce Gimli ve Elf Legolas...

IMG_3951

Ve Gandalf... Gri Gandalf olarak başlayan yolculukta Saruman'ın asasını ele geçirmesiyle Ak Gandalf olan büyük büyücü...

_MG_3943

Kardeşi Boramir'in Ork'lar tarafından öldürülmesiyle yerine geçen Faramir. Selim'in favori karakteri..

_MG_3939

Gollum ve Simegol... Olmazsa olmaz.

Gollum'suz bir pasta düşünemeyissss...

IMG_3964

Korkunç Ork'lar...

_MG_3928

_MG_3923

Frodo...Minik Hobbit'lerin en cesuru. Yüzük Taşıyıcısı.

Dünya yıkılsa umurlarında olmayan, yeşillikler içindeki köylerinde mutlu-mesut yaşayan Hobbit'lerin meraklı bir üyesi.

_MG_3907

_MG_3909

Nazgul'lerin binicileri. Yüzük sahibi eski krallar...

_MG_3913 _MG_3916

_MG_3920

_MG_3932

IMG_3962

Yüzüklerin Efendisi. Elf'lere dağıtılan 3, cücelere dağıtılan 7 ve insanlara dağıtılan 9 yüzüğün hepsinin efendisi olan yüzük...

Orjinalinde olduğu gibi bu yüzüğünde içinde yazılar vardı... Tek farkı Elf'çe değil Türkçe olmasıydı ...

IMG_3963

Bütün dünyayı etkisi altına almaya çalışan göz, Sauron...

IMG_3950

Yüzüklerin Efendisi son zamanlarda en çok uğraştığım ama bir o kadar da sevdiğim pastalarımdan biri oldu...

Sevgili Selim'in de beğendiğini umuyor ve 18. yaşında nice sağlıklı, başarılı, mutlu yıllar diliyorum..