NESLİ'NİN KONULARI

29 Kasım 2010 Pazartesi

Kireçte Kabak Tatlısı Evde Yapılır mı???



Kadıköy Çiya'da yediğimizden beri aklımızda olan kireçte kabak  tatlısını sonunda yaptık. Antakya usulü olan kireçte kabak tatlısını daha önce de duymuştum ama ilk olarak Çiya'da yedim. Kabak tatlısını pek sevmeyen ben, bu dışı çıtır çıtır, ısırınca içinden balı akan kabak tatlısına bayıldım.Bir de tahin ve cevizle servis edilince eşim de ben de  tadına doyamadık. Tatlı o kadar mükemmel görünüyordu ki evde yapılabileceğini hiç düşünmemiştim. Ta ki Bozcaada Bağbadem'in sabah kahvaltısında reçel olarak karşımıza çıkana kadar. Reçeli de tatlısı kadar güzeldi. Reçeli ince ince doğranmış ve çıtır çıtırdı. Reçeli çok beğendiğimizi söyleyince Bilgütay Hanım, reçeli kendilerinin yaptığını söyledi ve tarifini verdi. İlk kez, balkabağının çıkması için sonbaharı bekledim.


Bayram tatiline girdiğimiz pazar günü kabaklarımızı aldık. O gün Demir biraz keyifsizdi, kireçte almamıştık, erteledik. Ertesi gün ancak akşamüstü kireç alabildik. Elimizdeki reçel tarifini  ve internetten bulduğumuz tatlı tarifini elimize alarak işe başladık.İlk olarak kirecin kaymağını hazırlamamız gerekiyordu. Kirecin kaymağı neydi, nasıl anlayacaktık hiçbir fikrimiz yoktu ama malzemeleri almıştık bir kere. Mutfakta kullandığımız bir leğenin içine 5 litre suyu ve 1 kase kadar kireci boşalttık. Tariflerde yarım saat bekletin diyordu ama biz 1 saat kadar bekledik kirecin çökmesi için. 1 saat kadar sonra kireç dibine çöktü, üstünde de bulanık bir su kaldı. Bu suyu başka bir kabın içine aldık.Bu arada pazardan aldığım hazır soyulmuş kabakları, yeşil kısımlarını temizleyip, çok kalın olanları ikiye bölerek hazırladım. Benim bu işlemim sonucunda 2 kilo kabaktan 1 kilo kabak kaldı. Tabi ben kabaktan anlamadığım için bu kadar fire verdim.Pazardan alırken buna dikkat ederseniz eminim çok daha az bir kayıpla tatlıya başlayabilirsiniz.





Uzun dikdörtgenler haline gelen kabakları ayırdığım kireçli suyun içine attım ve yaklaşık 6 saat kadar beklettim. Aslında internetten bulduğum tarifte bütün gece bekletin diyordu, reçelin tarifinde ise 4 saat. Ben akşamüstü yapmaya başladığım için bütün gece çok uzun olacaktı o yüzden yatmadan önce çıkardım kabakları sudan. Belki 2 saat daha durabilirdi. Çıkarttıktan sonra kabakları tek tek musluğun altında yıkadım ve içine su doldurduğum bir başka kabın içine attım. Orada da 4-5 saat kadar beklettim. (Aslında 2 saat yazıyordu ama ben gece yarısı yapmaya kalktığımdan birkaç saat bari uyuyayım dedim )  Bu arada şerbeti de hazırladım. Şerbet (soğuğa yakın) ılıkken kabaklar atılırsa daha güzel oluyormuş.
(Şerbet için 1 kilo kabağa 6 su bardağı şeker, 7 su bardağı su kullandım. )
Sabah 6'da kalktım, kabakları tekrar yıkadım, kuruladım ve şerbetin içine attım. Kısık ateşte 2.5 saat kadar kaynattım. Üzerine de kabaklar şerbete batsınlar diye bir tabak koydum.

Ocağın altını kapatmadan 5 dakika önce limon tuzunu ekledim ve 5 dakika daha kaynattım. Sonra soğumasını bekledim. Soğuduktan sonra tıpkı Çiya'daki gibi tahin ve ceviz ile servis yaptım. Eşim bayıldı. Açıksözlülüğüne güvendiğim eşimin "Çiya'daki kadar güzel olmuş" demesi bütün gece uykusuz kalmamı unutturdu. O da belki bunun için dedi :)

Aynı tarifle -belki farklı sürelerle- incir tatlısı-reçeli, taze ceviz tatlısı-reçeli, patlıcan reçeli ve daha aklıma gelmeyen yeni lezzetler elde etmek mümkün. Biraz zaman alan ama zor olmayan bir tarif. Eğer siz de Antakya usulü bu tatlıyı seviyorsanız mutlaka deneyin, istediğiniz tadı elde edeceksiniz....

Nesli'nin Kahvesi artık nescake'de devam ediyor....


16 yorum:

rami dedi ki...

Vaay, bunu da yaptın demek:) En sevdiğim tatlıdır bu: Çiya'nın önünden geçerken kireçte kabak taslısını vitrinde görmek dahi heyecanlandırır beni.

Yemesi harika da yapması hiç de kolay değişmiş hani... Ama resimlerden gece boyunca uğraşlarına değdiği anlaşılıyor. Çiya'nın tahtı sallanıyor mu ne:)

Kıbrıs'ta patlıcan reçelini ve taze ceviz tatlısını denemiş ve bayılmıştım tatlarına. Bu lezzetleri de önce sitede sonra tabakta görmek ne hoş olur:)

Harika dedi ki...

Neslihancım ellerine sağlık :) harika görünüyor...

ev yapımı kireçte kabak tatlısı için yaklaşık 14 saatte -ki bunun içinde alışveriş, kabakların temizlenmesi vb. işlemler yok- muhteşem bir lezzet yaratmışsın :D
bir daha yapmayı düşünüyorsun çok merak ettim?!
ona göre yolumu değiştireceğim :P
sevgiler...

nnbaLo dedi ki...

ev nesli nin eviyse yapılır. bizim evde yapılacağını pek zannetmiyorum.gerçi cheesecake içinde böyle düşünüyordum ama senin yüreklendirmelerinle bunu başardım.ama kireç tatlısını bu harika anlatımı ve fotoğraflarıyla sadece sen yapabilirsin gibi geldi.ellerine sağlık...

Zeynep dedi ki...

Neslihancım ellerine sağlık, kabak tatlısı muhteşem görünüyor. Kireçte kabak tatlısını hiç denememiştim ama çok merak ediyordum. En kısa zamanda yapmayı düşünüyorum:))) z.k.

Sema ÖZKAN - Zeynep KURTBİL dedi ki...

kabak tatlısını sevmeyen bir insan olarak, fotoğrafını gördükten ve anlattıklarından sonra benim bile canım çekti nesli.

eşime söylesem çok şaşırırdı herhalde.

ilk fırsatta şöle senin gibi yapabilen bir arkadaştan yeme şansı bulurum inşallah:))) şaka şaka. bu kadar zahmetli birşeyi tekrar yapmanı rica bile edemem herhalde.

benim de bunu yapmam bir mucize olur. ne kadar güzel yemek yaptığımı bilirsin:(((((

kupia papalina dedi ki...

İlk defa gördüm, duydum, beğendim, merak ettim:)) bütün duyguları uyandırdı bende arşivime ekledim en kısa zamanda deniceğim...Teşekkürler..

nescake dedi ki...

Yorumları okuduğumda tarifi acaba çok mu zor anlattım diye düşündüm. Aslında zor değil, sadece biraz zaman alıyor. Ortaya çıkan ürün bence bu zamana değiyor. Belki reçelle tatlıyı aynı anda yapmak lazım. Böylece yapımından daha uzun sürede tüketilecek bir ürün de yapılmış olur. :)

Ramazan Bey, değişik tatları denemek istiyorum. Denediğimde tabi ki paylaşırım. Tabakta görmeye gelince, çoğunluğun böyle bir talebi var galiba. Neden olmasın?

Harika, bende yaparken aynı şeyi sordum kendime, ama sonuçtan gayet memnun kaldık, o yüzden bir daha yaparım.

Nihan, bunu da rahatlıkla yaparsın eminim. Cheesecake'ten daha kolay aslında.

Zeynep kireçte kabak senin için biraz sade ama Osmanlımutfağından bir lezzet olduğu için ilgini çekti sanırım :)

Sema, kabak tatlısını bende pek sevmem ama kireçte kabak başka bir lezzet. Bu kış bitmeden bir kez daha yaparsam hepinize tattırıcam...

Kupia Papalina, daha önce duymamış olmana rağmen, yazımın merak uyandırmasına sevindim. Denersen mutlaka sonucunu bildir.

Oğuzhan İmamoğlu dedi ki...

Neslihan çok sade, anlaşılır ve hoş bir tarif olmuş...

Teşekkürler...

İşin içinde kireç olunca, tarife mesleki olarak da ilgi duydum galiba... Ancak bu tatlıyı yapmadan yorum yapmak da istemedim...

Yıllık iznimin son kısmı, bu güzel tarifi uygulamak için mükemmel bir fırsat sundu bana... Öncelikle şunu belirtmem gerekiyor: İşlemler uzun sürüyor ama çok zahmetli değil ve siz işlemin başında saatlerce beklemek zorunda kalmıyorsunuz. Siz uyurken kabaklar kireçte bekliyor, şerbet kaynarken, evinizi süpürebiliyorsunuz, film seyredebiliyorsunuz...:)

Sonuç olarak, tarife bağlı kalarak tatlıyı yaptım... Annem ve babam ilk defa yediler ve beğendiler... Babamın eleştirisi "bu çok kıtır olmuş" oldu... Bu ise benim açımdan tatlının güzel olduğuna işaretti...

Ama itiraf etmeleyim ki Çiya'daki kadar güzel olmadı benim tatlılar (güzel ama o kadar değil). Bunun en önemli sebebinin kullandığımız kabağın kalitesi olduğunu düşünüyorum... Klasik kabak tatlısnda da lezzzet, kabağın cinsine göre değişiyordu zaten (Vallahi kireçten, malzemeden çalmadım :-])...

Kullandığımız şerbeti atmadık, saklıyoruz... Reçel yapımında kullanmayı düşünüyoruz...

Bu güzel tarif için tekrar tekrar teşekkürler Neslihan...

nescake dedi ki...

Uzun zamandır bu yorumu bekliyordum :) Denemiş olmanıza ve de tarifin beğenilmesine çok sevindim. Dediğiniz gibi kabağın cinsi çok önemli ve kabak pişene kadar da bunu çok anlama imkanımız yok sanırım. (en azından ben bilmiyorum) Ama eminim sizin tatlınız da çok güzel olmuştur.

Evet, tatlının çok zor olduğunu söyleyenler, Oğuz Bey yapmış,yorumunu okudunuz, sıra kimde??

Oğuzhan İmamoğlu dedi ki...

Evet...:)

Yoksa siz Kireçte Kabak Tatlısını hala Çiya'da mı yiyorsunuz? :)

Adsız dedi ki...

internette tarif ararken kabakların şekline hayran kalıp google görsellerden blogunuzu buldum. Çiya ya da kabak tatlısına da bozcaadaya da bayılıyorum.. kimbilir bu blogda daha ne kadar güzel yazılar var.

nescake dedi ki...

İkkuş çok teşekkür ederim, güzel yorumun için. Google'dan tesadüfen bulup, beğenip üye olman benim için çok anlamlı. Dilerim tüm yazıları beğenirsin...

esra dedi ki...

nesli hanım
ellerinize saglık ama kireci nerden bulacagız?

nescake dedi ki...

Esra hanım, merhaba, burada kullanılan kireç nalburlarda satılan kireç. Sönmemiş kireç isteyeceksiniz, toz halinde satılıyor.

flz dedi ki...

Ben de verdiğiniz tarife uyarak tatlıyı denedim ama maalesef çiyadaki ile hiç alakası olmayan bir sonuç çıktı :(

nescake dedi ki...

Merhaba, bu kadar emeğin sonunda kötü sonuç almanıza üzüldüm doğrusu. Ben kabaktan çok anlamam, bu tarifi birebir uygulayarak yaptım sonuç başarılıydı. Normal kabak tatlısında da tatlının güzelliği kabak ile çok ilgili, belki ondan olmamıştır.