NESLİ'NİN KONULARI

17 Ocak 2011 Pazartesi

Mozaik Pasta




Mozaik pasta bana çocukluğumu hatırlatır. Üçgen pasta dilimleri... Ben ilk denediğimde çeşitli tarifleri araştırdım, bulduklarımın çoğu yumurta beyazı ve margarin içeriyordu.O dönem de zaten yumurtanın değil çiğ pişmişinin bile yenmesinin riskli olduğu kuş gribinin hepimizi korkuttuğu zamandı. Yumurtayı eklemeden margarini de mümkün olduğunca azaltarak yapmaya çalışmıştım. Yaptığım mozaik pasta beni pek de tatmin etmedi, uzun bir zaman bir daha yapmadım. Ta ki kendi mozaik pasta tarifimi bulana kadar.

Evde tatlı yapmak istediğim birgün evdeki malzemelerden yola çıkarak mozaik pasta yapmaya karar verdim. Pastayı çikolata, krema ve büsküvi ile hazırladım. Aynı pasta kremasında olduğu gibi kremayı kaynama noktasına gelene kadar ısıtıp, içerisine damla çikolatayı (kahve dünyasının ki gerçek çikolata tadında )  ekleyip karıştırdım. (bıçakla ince ince kıyılmış  kuverturçikolata da olabilir)  Daha sonra içerisine klasik petibör bisküviyi ekledim. Üçgen şekil verip, yağlı kağıt ile kapladım, buzdolabına kaldırdım.Siz de  elinizle istediğiniz şekli verebilirsiniz. Buzluğa koymanıza gerek yok. 2 Saat içerisinde sertleşiyor. Daha sonra dilimleyerek servis yapabilirsiniz.

Fotoğraftaki mozaik pasta "FotoğRaf BaLo'su blogunun kurucusu sevgili Nihan'a ait. Ben yaptığımda çekmeye fırsatım olmamıştı, Nihan,  profosyonel bir bakışla yakalamış mozaik pastayı. Nesli'nin Kahvesi'nden Fotoğraf Balo'suna sevgiler...

Dilerseniz tarife fındık, ceviz, karamel ekleyebilirsiniz. Karışımı dilediğiniz bir kalıba döşeyip kek gibi sunabilirsiniz veya tek tek kalıplarla istediğiniz şekilleri verebilirsiniz. Her zaman ki gibi çeşitlendirmek size kalmış.

Malzemeler:

250 gr. çikolata (herhangi bir çikolata, kuvertur çikolata yada kutu içinde satılan  damla çikolata olabilir)
200 ml. (1 kutu) krema
1,5 paket petibör bisküvi

1. Kremayı kaynama noktasına kadar ısıtın
2. İçerisine çikolatayı ekleyip, eriyinceye kadar karıştırın.
3.Karışıma elinizle kırıkladığınız bisküvileri ekleyin ve karıştırın.
4. İstediğiniz şekli verip, buzdolabında bekletin.
5. Mozaik pasta servise hazır.



8 yorum:

Harika dedi ki...

Neslihancım ellerine sağlık...
muhteşem bir lezzet. tarifini denedim ve çok başarılı oldu :D
Mozaik pasta beni de çocukluğuma götürür. ancak tariflerdeki margarin miktarı da hep korkutmuştur.
senin muhteşem keşfinle bu lezzetle terkar buluştum.
Teşekkür ederim :)

Unknown dedi ki...

Nesli'cim..yaşım senden büyük olsa da benim çocukluğumda da mozaik pasta çok meşurdu..ama adı "piramit" pasta diye geçiyordu şeklinden dolayı..annemde çok yapardı bize..ama o zamanlar hazır kremalar olmadığı için kremasını kendi yapardı..bizde bayılarak yerdik..senin tarifini deneyeceğim..eminim çok başarılıdır..ellerine, yüreğine sağlık..görüntü süper zaten..;-))

nnbaLo dedi ki...

mozaik pasta benim de çocukluğumun en güzel pasta tarifi...senin bu pratik tarifinle haftada iki kere yapar olduk. şenol "benim mozaik pastam bitmiş" diye sitem ediyor dolapta göremezse...senin bu buluşunun yanında benim fotoğrafım ne ki... ellerine sağlık...sevgiler bizden...

zeynep dedi ki...

Genel olarak beni tariflerde verilen margarin o tariften soğutmak için yetiyor. O nedenle buluşunun yeri benim için ayrı. Gönül rahatlığıyla yapıyorum. Bence bu deneysel tatlara devam etmelisin Neslicim. Sonuçları bir harika oluyor.

Unknown dedi ki...

Nesli tebrik ediyorum ve de supersin diyorum!!! Cunku bizim eve margarin girmiyor, e her tarif de margarin yerine tereyagiyla yapilamiyor, bir de ben cig yumurta yada pismemis kremali hicbirsey yapmiyorum evde, o yuzden bu tarif muhtesem oldu benim icin!!! Cogumuz gibi benim de cocuklugumdan kalan ama yukaridaki sebeplerden dolayi sadece cocuklugumda kalmis bir pasta bugunume katildi sayende!

En kisa zamanda, hatta belki bu aksam deneyecegim!

Sevgiler

nescake dedi ki...

Harika, senin bu tarifle yaptığın çam ağaçlarını göremedim ama çok başarılı olmuştur eminim.

Keysun hn, çocukluğumuzun lezzetlerini yakalamak zor ama tarifi deneyin, seveceksiniz.

Nihan, bu kadar beğenmenize çok sevindim gerçekten. Ben tarifi 1 kez denedim daha, haftada iki iyiymiş :)

Ayça, hoşgeldin bloguma. Margarin konusunda hepimiz hassasız sanırım, o yüzden eski tariflere yeni kılıflar buluyoruz. Deneyen herkes beğendi, dilerim sen de beğenirsin .

Sevgiler...

Akgül Yılmaz dedi ki...

neslihan hanim sizi yeni tanidim ve dogrusu tarifleriniz tamda bana gore.oglum daha dun aksam mozaik pasta istemisdi ve simdi sizin tarifinizi yapiyorum.yarinda kabak tatlisini deneyeceğim insallah( sonucu yazarim) guzel tarifleriniz icin tesekkurler......bundan boyle hep takipcinizim insallah...hoscakalin..

nescake dedi ki...

Merhaba Akgül hanım bloguma hoşgeldiniz. Dilerim mozaik pasta tarifimi beğenmişsinizdir. Kabak tatlısını da cok merak ediyorum :) Güncel yazılarımı http://www.nescake.com adlı sitemde de bulabilirsiniz. Bloğumuda guncellemeye calışıyorum ama aktaramadığım yazılarda oluyor. Tekrar hoşgeldiniz diyorum :)

Sevgilerimle,
Neslihan