NESLİ'NİN KONULARI

11 Ocak 2011 Salı

İtalyan Lezzeti: Lazanya




Pasta ve kurabiyelerin dışına çıkarak yeni yılda lezzetli ve pratik yemek tarifleri de eklemeye karar verdim bloga. Bunlardan ilki de geçen akşam oğlum için yaptığım lazanya olsun diye düşündüm.

Demir birkaç gündür lazanya istiyordu benden. Garfield lazanyayı çok seviyormuş, hergün lazanya yiyiyormuş. Garfield'ı izlerken Demir'in de canı istemiş. Hemen yaptım tabi ki, fotoğrafını çekip sizlerle de paylaşmak istedim. Lazanya, yapmayı ve yemeyi sevdiğim bir yemek ancak dışarıda yediğim  lazanyalar bana çok yağlı ve ağır geliyor. Kendi yaptığım lazanyayı ise çok seviyorum :)

         Malzemeler:
  • İstediğiniz bir marka lazanya
  • 500 gr. kıyma
  • 500 ml. süt,
  • 2 soğan
  • 1,5 kaşık un
  • yarım çay bardağı sıvı yağ
  • kaşar peyniri rendesi

1. Kıymalı İç: Kıymayı soğan ve bir miktar zeytinyağı ile birlikte kavurun. (Kıymaların kurumamasına dikkat edin.) Pişmesine yakın içerisine tuz ve karabiber ekleyin.
2.Beşamal Sos: Tencerede ısıttığınız yarım bardak sıvı yağın içine 1 tepeleme çorba kaşığı unu ekleyin ve kavurun. Unun rengi değişmeye başladığında azar azar sütü ekleyin. Kaynayana kadar karıştırın. Kaynadıktan sonra kısık ateşte 2-3 dakika daha bekletin ve biraz tuz ekleyip altını kapatın.
3. Lazanyaları haşlayın. Haşlama süreleri markasına göre değişebilir, tarifine bakın. Bazı markalar haşlamaya gerek olmadığını yazıyorlar ancak ben onları da birkaç dakika kaynar suya atıyorum.
4.Fırın kabınızın içini biraz yağlayın. (Ben tek kata 6 adet lazanya sığacak bir kaba hazırlıyorum.) 
5. Lazanyaları 1 kat döşeyin.
6. Üzerine kıymanın 3'te birini döşeyin.
6.Kıymaların üzerine beşamal sostan kaşıkla biraz gezdirin.
7.İki kat daha aynı işlemleri tamamlayın.
8.En son lazanya ile üstünü kaplayın, kalan beşamal sosu üzerine yayın.
9.Rendelenmiş kaşar peynir ile lazanyanın üstünü kaplayın.
10. 180 derece fırında üstü kızarana kadar pişirin.

Servis etmeden önce  biraz dinlenmesini bekleyin.

Dilerseniz kıymaya çeşitli sebzeler ekleyebilir ya da hiç kıyma kullanmadan istediğiniz sebzeleri soteleyerek sebzeli bir iç hazırlayabilirsiniz. Bu durumda aralara da kaşar peynir kullanırsanız daha lezzetli olacağını düşünüyorum.

Nesli'nin Kahvesi artık nescake'de devam ediyor....




12 yorum:

Unknown dedi ki...

Neslihancığım, ilk defa lazanyayı Kaşda, İtalyada uzun süre kalan bir çiftin restoranında yemiştim. Çok güzeldi. Ondan sonra yediğim bir kaç lazanyada aynı tadı bulamadım. Senin yaptığın lazanya çok güzel görünüyor. Eminim tadı da güzeldir. Mutlaka deneyeceğim.

zeynep dedi ki...

Lazanya gerçekten evde daha güzel oluyor..Sanırım tazesini yapmak çok pratik olmadığından dışarıda bol yağlı ve soslu olarak saklamayı tercih ediyorlar. Sonuç olarak da yerken büyük keyif aldığın şey sonrasında pişmanlığa dönüşüyor. Fotoğraf söze yoruma gerek bırakmamış, ellerine sağlık demek kalıyor Neslicim bize. Sadece benim gibi yaptıklarını serviste zorlananlar ve makarnayı diri sevenler için haşlamaya gerek olmayan markaları öneriyorum.
" aslında bu bir lazanyaydı " demek zorunda kalmamaları için :))

Unknown dedi ki...

Ellerine sağlık Neslihancığım, gerçekten çok güzel gözüküyor, yani canım istedi desem yeridir...Ben sadece bir kere yapmıştım ama senin tarif daha bir lezzetli görünüyor sosuyla falan, ilk fırsatta yapmaya karar verdim...Ayrıca, tarifleri o kadar güzel veriyorsun ki, açık ve net, insanın kafasında soru işareti bırakmayacak şekilde ve sade, bu çok hoşuma gidiyor...

nescake dedi ki...

Özlem hn İtalyan'larınki gibi olmaz tabi ama,deneyin mutlaka. Denedikten sonra da yorumlarınızı bekliyorum, dilerim beğenirsiniz.

Zeynep, tam da dediğin gibi çok yağlı ve soslu oluyor. yerken bile keyif almayabiliyorum. Lazanya seçimindeki tavsiyen için teşekkürler, lazanyayı özellikle fırından çıkar çıkmaz servis yapmak çok zor oluyor. biraz beklendiğinde kesimi ve servisi daha kolay oluyor.

Zeynep,lazanyayı seviyorsan mutlaka dene. Tarifleri beğenmene sevindim. Çünkü bende tarif verirken sorguluyorum kendimi, acaba anlaşılır oluyor mu, unuttuğum şeyler kalıyor mu diye.

Unknown dedi ki...

Neslihan'cım lezzeti görüntüsü gibiyse harika birşey..en yakın zamanda deneyeceğim..kimbilir belki birgün senin elinden yeme şansımız olur..;-))

nescake dedi ki...

Çok iyi fikir Keysun Hn. :)

nnbaLo dedi ki...

lazanya; pilav gibi sanırım, anlatırken çok basit ama yaptığında keskin bıçak; her zaman tutturmak zor.dışarıda yediğim hiç bir restaurantta beğenmedim lazanyayı...senin tariflerine güveniyorum, bunu da deneyeceğim.
Ayrıca hayallerine bayıldım...

nescake dedi ki...

Nihan 1-2 kez yaptığında nasıl sevdiğine karar veriyorsun zaten. Sonrasında seni çok şaşırtma ihtimali yok. O açıdan pilavdan daha risksiz aslında.

Köşemi beğenmene sevindim. Senin "şu sıralar ne alemdeyim" köşenden esinlendim.

Oğuzhan İmamoğlu dedi ki...

Garfield olasım geldi diyim siz anlayın...:)

Hayati önemde bir uyarı: Lütfen aç ve kısa sürede herhangi bir yiyeceğe ulaşamayacak durumdaysanız, bu tarifi okumayınız...:)

Yine kısa, net ve anlaşılır bir tarif... Kısa sürede denemeyi düşünüyorum...

Teşekkürler Neslihan...:)

nescake dedi ki...

Oğuz bey deneyeceğinize şüphem yok, bu konuda en iyi izleyicilerden birisiniz.

Lazanyanın iştah açmasına gelince, haklısınız ben bile dün akşam bloga yükledim tarifi, bu akşam eve gelir gelmez lazanya pişirdim :))

Harika dedi ki...

Neslihan ellerine sağlık ;)
inanılmaz çekici gözüküyor :D
Oğuz beye katılıyorum. şu anda açım ve senin lazanya tarifini okuduğum için pişmanım :P
en kısa zamanda mutlaka deneyeceğim...

nescake dedi ki...

Lazanya herkesi etkiledi sanırım. Pastalar kimse de bu etkiyi yaratmamıştı. Yemek tarilerine devam o halde...

Harika, mutlaka dene ve sonra da sonucu bizlerle paylaş lütfen. Tariflerim denendiği zaman çok mutlu oluyorum.