NESLİ'NİN KONULARI

22 Ocak 2011 Cumartesi

Fırında Mantarlı Et

Mantarlı et misafirlerime yapmayı en sevdiğim ana yemeklerden biridir. Aslında yıllar içinde gelişti tarif. Ben özellikle akşam yemeklerinde son dakikaya kalan yemeklerden çok hoşlanmıyorum. Rahat rahat hazırlanmak istiyorum. Bu tarifinde sevdiğim yönlerinden biri önceden hazırlıyorsunuz, yemeğe otumadan 1 saat önce de fırına koyuyorsunuz. Böylece akşam yemeğinde en az uğraştığım şey ana yemek oluyor. Ve gerçekten çok lezzetli oluyor.

Malzemeler:
Kişi sayısı kadar kontrfile dilimi (ben yağsız olanları tercih ediyorum ama damak zevkinize kalmış)
2 adet kuru soğan
Zeytinyağ
500 gr. mantar
1,5 kaşık un
500 gr. süt
1/3 çaybardağı zeytinyağı
isteğinize göre baharat (kekik, taze kekik, biberiye, karabiber)

Bu tarifteki en önemli adım tabi ki et. Etinizin dinlenmiş olmasına ve güvendiğiniz bir yerden almaya özen gösterin.

1.1 gece önceden yayvan bir tencerenin içine etleri yerleştirin.
2.2 adet kuru soğanı rondodan geçirin veya ince ince doğrayın. Bir miktar zeytinyağı ile karıştırıp etlerin üstüne ve arasına yayın.Üzerine biraz karabiber ekleyin.
3. Ertesi gün tencereyi çok kısık ateşte ocağa koyun. Yaklaşık 1.5- 2 saat kısık ateşte et pişsin. Arada kontrol edin, tahta bir spatulayı ete batırdığınızda kolayca dağılıyorsa et pişmiş demektir.
4. Et piştikten sonra etleri fırın kabına alın.
5. Bu arada beşamal sosu hazırlayın. ( Bir tencerenin içine 1/3 çaybardağı zeytinyağını koyun ve biraz ısıtın. Sonra içerisine unu ekleyin. Un biraz kavrulduktan ve rengi değişmeye başladıktan sonra yavaş yavaş karıştırarak sütü ekleyin. Kaynayana kadar karıştırmaya devam edin. Kaynadıktan sonra içerisine bir tutam tuz katın ve altını kapatın.
6. Beşamal sosu lezzenlendirmek için etleri pişirdiğiniz tencerenin içine boşaltın ve tencerenin altını açın. 1-2 dakika karıştırın. Böylece etin suyu ile beşamal sosun karışmasını sağlayın.
7. Mantarları temizleyin ve dilimleyin. Bir tavada çok az yağla birlikte mantarları soteleyin. İçerisine isterseniz ince doğranmış maydanoz ekleyebilirsiniz.
8. Fırın kabına etlerin üzerine mantarları ekleyin.
9.En üste beşamal sosu dökün . Fırına koymadan önce rendelenmiş kaşar peyniri ile üzerini kaplayın.
10. Yemekten yaklaşık 1 saat önce fırına koyun. (180 derece)
11. Kaşarlar kızarana dek fırında bekletin.

Afiyet olsun.


Bu tarifle neler yapabilirsiniz?

Bu tarifte dilimlenmiş kontrfile yerine kuşbaşı kontrfile de kullanabilirsiniz. Hatta hiç fırına koymadan ve beşamal sos hazırlamadan sadece kısık ateşte kuşbaşı etleri pişirerek pilavın yanına çok güzel bir yemek de hazırlayabilirsiniz. Etler bu şekilde pişirdiğinizde liğme liğme oluyor. Yumuşak ve lezzetli.

Başka bir alternatif kuşbaşı olarak pişirdiğiniz etleri tek tek güveçlere yerleştirebilirsiniz, üzerine yine mantar ve beşamal sos ekleyip, kaşar rendesi ile pişirebilirsiniz. Güveçte mantarlı et de hem sunumu hem de tadı açısından güzel bir seçenek.

Biraz daha çeşitlendirirsek, tek tek fırın kaplarının altına milföy hamuru yada aralarını yağladığınız yufka koyabilirsiniz. Yufkayı iki kat olarak hazırlamakta fayda var. Fırından çıktığında çıtır çıtır oluyor yufkalar.

Ben mutfakta yeni şeyler denemeyi seviyorum. Aynı şeyleri yapmak beni sıkıyor. Yeni tariflerde böyle çıkıyor zaten. Siz de damak zevkinize göre bambaşka bir tarif yaratabilirsiniz.

Herkese sevgiler....

Not: Şu anda elimde tarifin bir resmi yok ama en kısa zamanda ekleyeceğim.

Nesli'nin Kahvesi artık nescake'de devam ediyor....

10 yorum:

nnbaLo dedi ki...

sende yediğim en güzel ana yemekti bu; hemen tarifini almıştım hatırlarsın; ben mantarsız yapıyorum mecburen o da çok lezzetli oluyor.en önemlisi gerçekten çok zahmetsiz bir ana yemek ve de kötü bir süpriz yaşatmıyor hep lezzetli oluyor.

Unknown dedi ki...

Neslihan'cım..Cumartesi akşamı ablamlar bize yemeğe geldiler..ve ben senin tarifine göre "fırında mantarlı et" yaptım..herkes çok beğendi..çok övgü aldım..sana çok teşekkür ediyorum.. pratik leziz yemek tariflerinin takipcisiyim...seni sevgiyle öpüyorum..keysun..

nescake dedi ki...

Nihan, tarifimi senin elinden de yedim, çok güzel olmuştu. :)
Dediğin gibi hem kolay hem de her seferinde aynı tadı elde ediyorsun.

Keysun hn. denemenize ve yemeğin beğenilmesine çok sevindim. En kısa zamanda yeni tarifler ekleyeceğim :)

Unknown dedi ki...

Neslihancığım, yemek pişirmeye çok düşkün olmamama rağmen artık, heyecanla tariflerini bekliyorum. Sen, hepimizi ahçı yapacaksın. Umarım kızmassın, kendime senin tariflerinden bir yemek dosyası hazırladım. Senin tariflerini kopyalayıp çıktı alıyorum. Bir de senden bir ricam var, biliyorsun bana yumurta ve kakao dokunuyor. Onların olmadığı tarifleri senden umutla bekliyorum.

nescake dedi ki...

Özlem Hn. böyle bir şeye kızılır mı hiç, mutlu oldum sadece. Profesyonel hissettim kendimi :)
Yumurtasız ve kakaosuz tarifler için de çalışmalara başlıyorum. Önce elimdeki tarifleri bir araştırayım olmadı yeni tarifler yazarım :))
Sevgiler...

zeynep dedi ki...

Neslicim madem "peçeteye yazılmış istekler" almaya başladın, benim de bir isteğim olacak :)
Şöyle margarin kullanılmayan, Bulut'un yaş grubu çocukların beslenmesine uygun kek-kurabiye tarifi yazmanı istiyorum..Çünkü ben onu abur-cuburdan uzak tutmaya çalıştıkça o daha bir seviyor..
Yorumcunun Notu : Neslinin Fırında Mantarlı Eti vejeterjanları bile yoldan çıkarabilecek türden bir yemek.. Etli yemekleri seviyorsanız zaten kopacaksınız :))

Unknown dedi ki...

Senin ellerinden bu yemeği yiyen şanslı gruptayım ben de, çok çok güzel bir tarif, misafir için çok uygun bir ana yemek, mantarı da çok seven biri olarak benim ağız tadıma yüzde yüz uyuyor...

nescake dedi ki...

Zeynep en kısa zamanda peçeteye yazılmış isteğini yerine getirmeye çalışıcam. Bulut için elimden geleni yapıcam :)

Zeynep, yorumun için teşekkür ederim. Tarifin tadına bakan birisi olarak yorumun değerli.

Unknown dedi ki...

Yorumlardan anladigim kadariyla herkese bu yemekten yapiyorsun :) Yine yorumlardan anladigim kadariyla nefis yapiyorsun, ben de istiyorum! Bu arada hatirlatayim dedim, hala fotograf koymamissin! :)

nescake dedi ki...

Duygu'cum blogu senin için kurdum canım. Sen buradan beğen ben gelince sana yaparım ne istersen. Listeni hazırla gelmeden bana gönder.

Fotoğraf konusunda haklısın hala çekemedim. En kısa zamanda eklemeyi planlıyorum. Belki de senin için yaptığımda sen çekersin. Ne dersin? :)