NESLİ'NİN KONULARI

30 Ocak 2011 Pazar

Çikolatalı Pasta


Sert bir kahvenin yanında yoğun çikolatalı bir pastaya kolay kolay hayır diyemem, özellikle de pasta ev yapımı ise. Pastacı Burcu Ünal'ın 1 günlük pastacılık kursunda öğrendiğim pasta da tam böyle bir pasta. Yoğun çikolatalı ve lezzetli. Pandispanyası tek başına bile çok lezzetli. Ben evde yaptığım (hazır pasta tabanı kullanmazsam) bütün pastalarda bu tarifi kullanıyorum. Pasta  kreması olarak da yine Pastacı'nın tarifi kuvertur çikolata ve kremadan oluşan ganajı kullanıyorum. Çikolatayı çok sevmeyenlere ağır gelebilir ama ben bayılıyorum. Özellikle de başta söylediğim gibi yanında sade bir Türk kahvesi olursa.... 

Bu tarifte ise pasta ara kremasını biraz değiştirdim. Aslında  Cafe Fernando'nun tariflerinde gördüğüm "Devil's Food Cake" 'in fotoğrafı ilk gördüğüm andan itibaren aklımdan çıkmadı. Tarifinde kullandığı ve sadece yurt dışında bulunan Speculoos (Amerika'da Briscof) kremasını anlattığı bölümü okur okumaz yurt dışında olan arkadaşlarımızı düşünmeye başladım. Tam o sırada da eşimin yakın arkadaşı Fransa'da bulunuyordu. Hemen bir e-maille Akın'dan rica ettik, sağolsun araştırdı, buldu ve Türkiye'ye dönerken yanında getirdi. Her ne kadar Cafe Fernando'nun pastasını yapmaya niyetlensem de vaktim olmadığı için son anda yine her zaman yaptığım pastayı yaptım, ganaja speculoos kremasını ekledim. Bunu da sadece iki kat arasına sürdüm. Aslında niyetim pastayı şeker hamuru ile kaplamak ve şekil vermekti ama bu nefis çikolatayı kaplamaya ve şeker hamuru ile tadını değiştirmeye kıyamadım. Pastanın üzerine bıçakla kıydığım kuvertur çikolata parçalarını ekledim.  Siz yine de çikolatalı pasta yapmayı düşünürseniz Cafe Fernando'nun pastasına bir bakın, benim aklım hala onda....






Pandispanya:

Malzemeler:
8 adet ymurta
1 su bardağı toz şeker
1/2 paket kabartma tozu 
1 su bardağı un
2/3 çay bardağı vişne suyu
50 gr kakao
2 damla sıvı vanilya

Tarif  2 adet 20 cm lik çember için veya 20 cm .lik 8-10 yüksekliğindeki kelepçeli kalıp için.

1.Yumurtaların beyazı ve sarısı ayrılır. Beyazına şekerin yarısı ilave edilir ve köpük köpük olana dek çırpılır.
2.Yumurtaların sarısına şekerin kalanı ilave edilir ve beyazlayana kadar çırpılır.
3. Kuru malzemeler bir kapta elenerek karıştırılır. (un, kabartma tozu, kakao)
4.Yumurta sarısı ve şeker karışımına vişne suyu ve vanilya ilave edilir. Spatula ile karıştırılır.
5. Karışıma yavaş yavaş kuru karışım ilave edilir, spatula ile karıştırılır.
6.Kuru karışım yumurta sarısı karşımına iyice yedirildikten sonra yumurta akları bu karışıma ilave edilmeye başlanır. Spatula ile karıştırılır.
7.Tüm yumurta akları karışıma eklendikten sonra karışım kalıba dökülür. (çember kullanıyorsanız çemberin altına yağlı kağıdı sıkıştırmanız gerekir. )
8.Önceden ısıtılmış fırında (175 derece) 25 dakika kadar pişirilir. (Kürdan yardımı ile pişip pişmediği konrtol edilir. )
9. Pandispanya piştikten sonra tezgahın üzerine konulan  fırın teli üzerinde soğuması beklenir.
10. Soğuduktan sonra kalıptan çıkartılır ve kenarları ve üstü traşlanarak düzgünleştirilir.


Krema

Malzemeler:
350 ml. sıvı krema (ben Tikveşli kullanıyorum)
350 gr. bitter kuvertur çikolata
1/2 kavanoz speculoos kreması

1.Sıvı krema kaynama noktasına kadar ısıtılır.
2.İçerisine bıçakla kıyılmış çikolata ilave edilir. İyice karıştırılır.Oda sıcaklığına gelene kadar bekletilir.
3. Buzdolabında soğumaya bırakılır.
4. Buzdolabından çıkartıldıktan sonra yarısına speculoos kreması katılır ve mikserle çırpılır.
5. Kalan yarısı mikserle çırpılır.

Pandispanyayı ıslatmak için:

100 gr. toz şeker ve 100 ml. su ile hazırlayacağınız şerbeti soğuduktan sonra kullanabilirsiniz. İçerisine svı vanilya veya istediğiniz şurupları ilave edebilirsiniz. Ya da meyve suyu, şeker katılmış süt ile ıslatabilirsiniz. )

1.Pandispanyanızı 8-10 cm yüksekliğinde kalıpla yaptıysanız üçe bölün, yoksa ikiye bölün. Her katı ıslatın.
2.Pastanızı yerleştireceğiniz tabak yada altlığın üstüne ilk katı yerleştirin. Üstüne speculoos kreması kattığınız kremanın yarısını sürün. Daha sonra ikinci katı yerleştirin. İkinci kata da kalan kremayı sürün ve üçüncü katı yerleştirin.
3. Tüm katlar bittikten sonra sade çikolatalı krema(ganajı)  ile pastanın her tarafını kaplayın.
4. Üstünü dilerseniz şeker hamuru ile kaplayabilir yada fotoğrafta gördüğünüz gibi çikolata parçaları ile kaplayabilirsiniz.


Ben bu pastayı yaparken 26 cm. lik bir çember kullandım. Daha ince olduğu için ikiye böldüm. Bıçakla kenarlarını keserek kare formu verdim. Kalan parçalarla da truf hazırladım.

Bu pastayı speculoos kreması olmadan da hazırlayabilirsiniz.  ( Cafe Fernando'nun tarifini okursanız size speculoos kreması ile ilgili ayrıntılı bilgi veriyor, alternatif olarak da fındık ezmesini öneriyor. )

Not: Bu tarifi gerçekleştirmemi sağlayan ve şu an askerde bulunan Akın'a çok teşekkür ediyorum.











6 yorum:

nnbaLo dedi ki...

benim gözümde çikolatalı pasta budur ! bir dilimi diğer pastaların tamamına bedeL...ellerine sağlık.

Unknown dedi ki...

NESLICIGIM PASTA SUPER GOZUKUYOR, O KREMAYI DA MERAK ETTIM NASIL BIRSEYMIS?PASTANIN FOTOĞRAFI DA ETKILEYICI OLMUS...ELINI UZATSAN PASTAYI YIYECEKMISSIN GIBI BIR HIS OLUSTURUYOR INSANDA:)

nescake dedi ki...

Nihan'cım teşekkürler, senden bu pastayı da denemeni bekliyorum.

Zeynep, krema gerçekten güzel. Kavanozun yarısını pasta da kullandım, diğer yarısından da başka pasta yapma niyetim vardı ama tadına bakarken kavanoz bitmiş:))

Cafe Fernando'nun tarifinde, yorumlarda bu kremanın sipariş edilebileceği bir site olduğu yazıyor. Baktım, Türkiye'ye gönderiyorlar. İlgilenenler olursa, linkini araştırırım.

Unknown dedi ki...

Valla Neslihancim cok guzel gorunuyor. Eminim yemesi de bir o kadar nefistir. Ellerine saglik :)

Adsız dedi ki...

tarifleri okuyamıyorum kesin beceremem diye..bursada ulus pastahanesi var tarihi bir yer. orada yapılan marshall pasta dlimlerine benziyor cok güzel elinize saglık

nescake dedi ki...

Funda'cım teşekkür ederim. Senin denemeye fırsatın olmuyordur muhtemelen, sana birgün yaparım umarım...

İkkuş, bloguma hoşgeldin. Tarifleri mutlaka oku. Sitede yer alan tariflerin çoğu kolay tarifler. Elimden geldiğince de açık anlatmaya çalışıyorum. Tüm tarifleri rahatça yapabileceğinden eminim.