NESLİ'NİN KONULARI

9 Şubat 2012 Perşembe

Pisa Pisa


Pisa Pisa... Küçüklüğümde Pizza Kulesi zannederdim adını. Pizzalar şehri İtalya'da bir "pizza kulesi" çok mantıklıydı çocuk aklımca. Pizza Kulemin Pisa Kulesi olduğunu öğrendiğimde biraz hayal kırıklığı yaşamıştım doğrusu...

İtalya'ya ilk gidişimizde turla gittiğimiz için Pisa ile Siena arasında bir seçim yapmamız gerekmişti ve biz de Siena'yı seçmiştik. İyi ki de seçmişiz, Siena sokakları ve meydanları ile unutulmaz bir şehirdi. Muhtemelen (-) derecelerde gezdiğimiz Siena İtalya gezimizin en keyifli zamanlarını geçirdiğimiz bir anı olarak kaldı hafızamızda. Aslında bu sefer de niyetimiz Sieana'ya da uğramak ve Demir ile Duygu'nun da bu şehri gezmesini sağlamaktı ama zamanlamayı iyi ayarlayamadığımız için Floransa ve Siena'ya uğrayamadık. Pisa Kulesini görmek üzere İtalya'nın kuzeyinde yer alan Pisa Şehrine gittik.


Pisa'da tabelalar olmasa ve Navigasyon kullanmasak anlı-şanlı Pisa Kulesi'nin orada olduğunu anlayamazdık sanırım. Arabadan ilk indiğimde biraz da hava sıcaklığının etkisi ile kendimi Meksika'da hissettim. Hayır, hiç Meksika'ya gitmedim ama inanın öyle hissettim. Binaların sarımtırak rengi, daha arabadayken bizi bekleyen işportacılar, sokaklardaki dilenciler...


Pisa Kulesi, İtalyanca da Mucizeler Meydanı anlamına gelen Piazza dei Miracoli'de yer alıyor. Kule, 1063-1090 yıllarında yapılan şehir katedraline 1173'te eklenmiş. Pisa Kulesi, katedralin Çan Kulesi aslında. 56 metre yüksekliğindeki kuleye 294 basamaklı bir merdiven ile çıkılmakta. Pisa Kulesi temelindeki zemin problemlerinden ötürü yapımından itibaren güneye doğru eğilmeye başlamış. Kule her yıl milimetrenin onda yedisi kadar (100 yılda 7 cm) eğiliyor. Kulenin şu andaki eğimi 5,5° kadardır. Bulunduğu zemindeki çökme nedeniyle yıkılma aşamasına gelen İtalya’nın ünlü Pisa Kulesi, 20 milyon sterlinlik projeyle kurtarılmış. Birkaç yıl içinde yıkılacağı uyarısında bulunulan kule, proje kapsamında yapılan 45 cm’lik bir düzleştirme çalışmasıyla eski haline getirimiş. (kaynak:wikipedia)


Yaz sıcağı ve kalabalık! Gerçekten Pisa'yı görmek istiyormuyuz diye sorguladık yürürken. Kulenin içine girecek ne zamanımız ne de halimiz kalmıştı. Üstelik Roma'ya gitmek için önümüzde uzun bir yol bulunuyordu. Bu yüzden kuleye çıkmadan ve müzeyi gezemeden ayrıldık. Aşağıda kulenin ve çevresinin yerleşim planını görüyorsunuz.



Pisa'da fotoğraf çekmek kadar, fotoğraf çekenleri izlemek de keyifli. Klasik olarak herkes kuleyle çeşitli pozlar verme derdinde. Biz denemedik mi? Elbette denedik... Ama o fotoğraflar bize kalsın ;)


Gezimizi hızlı bir şekilde tamamladıktan sonra Roma'ya gitmek üzere Pisa'dan ayrıldık. Pisa'dan çıkmadan yolumuzun üstündeki bir markete girdik ve birşeyler aldık. Ben bir ara kendimi kaybettim ve sanki evimize araba ile dönecekmişiz gibi alışveriş yaptım. Dönüşte valizlerimizi toplarken ve eşyaları biryerlere sığdırmaya çalışırken bu alışveriş gözümün önüne sık sık geldi... Fotoğraftakiler markette ilgimi çekenler. Çeşit çeşit taze makarnalar ve birbirinden güzel görünen deniz ürünleri.

Pisa'da Yapamadıklarım:

Pisa Kulesine çıkamadım.

Katedral yapılarını ve müzeyi gezemedim.

Pisa şehrinde nehir kıyısındaki evleri göremedim.

Aklınızda bulunsun!


Son olarak, Pisa'ya neden gidilir?

İtalya denince akla ilk gelen yapılardan olduğu için ve de yolunuzun üzerindeyse gidilir. Siz de turla gidip, tercih yapmak zorunda kalırsanız kesinlikle Siena'yı seçin... Siena'da ortaçağın bütün izlerini taşıyan bir şehirle karşılaşacak ve hayran kalacaksınız.

İtalya'da sırada Roma'da yolumuzun üzerindeki Orvieto ve Siena'dan fotoğraflar ve gezi notları var...