NESLİ'NİN KONULARI

4 Aralık 2011 Pazar

Havuçlu Pasta


Bu hafta bir konuğumuz var. Aslında konuk sayılmaz nescake'i ilk kurduğumda kendisini yazar olarak atamıştım; ama benim niyetim, tarzına güvendiğim sevgili kardeşimin stil köşesini idare etmesiydi. Ancak işler benim planladığım gibi gitmedi ve Duygu, kuytu köşelerde değil başköşede yer istiyorum dedi. Tabi direk söylemedi ama tuttu mutfağa girdi, pastalar yaptı; börek açtı. Hem de zar zor malzeme bulduğu Katar'da. Ee bana söyleyecek birşey kalmadı; ana sayfaya konuk ettim kendisini. Bu ilk tarifi ama sanırım son olmayacak. Rakip yeni bir blog açmaya kalkmasın diye ara sıra blogumu açacağım tabii ki kendisine.

Şimdi sizi Duygu'nun tarifi ile baş başa bırakıyorum.



Ben bir internet sitesinde yemek tarifleri yazıyorum! Bunu duyduklarında annem ve ablam ve hatta diger tum akrabalarımız ve bir kısım aile dostumuz kulaklarına (duruma gore gozlerine) inanamayacaklar. (Umarım kimse torpilli oldugumu duşunmez?) Ben birer mutfak sanatcçısı anne (gecenlerle bir arkadasımla kısa da olsa konu uzerinde tartıstık ki ben yemeklerin de birer sanat eseri, yapanların da sanatcı olduklarına inanıyorum, şayet yapan kendinden de birşeyler katıyorsa (problem degil, arkadaşımı da ikna edememistim zaten)) ve en az onun kadar yetenekli ablaya (bazen gectigini itiraf edelim) sahibim. Demek ki iyi yemek yapmak da genetik. Anneannemden anneme, ondan ablama... Bir mutfaga ikisi zor sığarken (biz de asla şu reklamlardaki muhtesem mutfaklara sahip olamayan coğunluktanız) bana hic bir zaman yer yoktu zaten. Itiraf ediyorum, cok da sikayetci olmadım bu durumdan. Ama yine de sayıları cok olmasa da yiyenler bilir, yaptıklarım, guzel ya da en azından 'yenebilir' olmustur.
Son iki gundur, canım biraz degisiklik istedi ve aksamlarımı mutfaga adadım. Yaptıklarımın resimlerini cektim, ballandıra ballandıra anlattım ve sonunda ablam burada paylasmamı istedi. Sanırım bunun gecici bir heves oldugunun o da farkında, nasılsa devamı gelmeyecek diye dusunmus olabilir.
Ve huzurlarınızda (eyvah, buna bir isim bulmalıyım hemen):
Havuclu Pasta (cok degisik oldu, umarım yadırgamazlar)



Önce küçük hikayesi: Bir aksam benim sahsen cok sevdigim havuclu kekten yapmaya karar verdim. Herzamanki malzemelerle yaptım ancak evdeki kek kalıbı biraz kucuk oldugundan kek hamurunun yaklasık 3te biri arttı. Ben de ziyan olmasın diye ikinci bir kek daha yaptım, tabi malum ikinci kek ince oldu ve boylece havuclu pasta dogdu.
Kek hamuru icin:
1 su bardagı toz seker
3 yumurta
1 su bardagı sut
1 su bardağı sıvı yag (ben bir miktar tereyagını erittim ve mısır ozu ile karıştırdım)
2,5 su bardagı un
1 paket kabartma tozu
3 adet rendelenmis orta boy havuc
1.5 adet rendelenmis elma
1 su bardagı dovulmus ceviz ici
1.5 cay kasığı tarcın

Kreması icin:

 1 paket hazır vanilya sosu (ve paketin uzerinde yazdığı miktarda, muhtemelen yarım lt. sut)
Kek yapanların zaten bildigi klasik yol izlenir. Once seker ve yumurtayı uzun bir sure cırptıktan sonra, sut ve yag ilavesiyle cırpmaya bir sure daha devam edilir. Arkasından yukarıda yazılı tum kek hamuru malzemeleri eklenir ve karıstırılır. Onceden yaglanmıs fırın tepsisine dokulur ve 180 dereceye ayarlanmış onceden ısıtılmış fırında pisirilir. Ben kelepceli kalıp kullandım ki bu uzerine vanilyayı ekleyince buyuk kolaylık sagladı, varsa tavsiye ederim. Kekin pişmesine yakın krema sosunu hazırlamaya basladım. Kek piştikten sonra bir sure biraz sogumasını bekledim ve kalıptan cıkardım. Simdi burası biraz sacma gorunecek ama, keki sonra tekrar kalıba koydum ve kelepcesini kapattım. Uzerine vanilya sosunu doktum ve sogumaya bıraktım ve buz dolabına yerlestirdim. Acıkcası kıvamını bulması icin ne kadar kalması gerektigini bilemiyorum, cunku ben zaten saat gec oldugu icin ertesi gune kadar beklemek durumundaydım. Ama herhalde 2-3 saat yeterli olacaktır. Kelepceyi kekin ertafindan cıkarınca kıvamı cok koyu olmadıgından ustteki fazlalık yanlardan biraz indi, once "Hay Allah" dedim ama sonra baktım pastamın cok guzel etekleri olmustu. Piştikten sonra keki kalıptan cıkarmış oldugum icin bu defa alttaki kalıbı cıkarırken zorlanmadım. Uzerine de biraz tarcın serptim. Ve iste karsınızda pastam.


Bu biraz 'durumu kurtarma harekatı' oldugundan gelistirilecek noktaları vardır elbette. Özellikle malzeme listesini yazarken çok tereddüt ettim. Ben pasta için hazırladığım karışımın 1/3'ünü kullanmış oldum. Karışımın 2/3'ünü havuçlu kek için kullandım. Onun icin eger niyetiniz varsa yapmaya, hadi usenmeyin siz de tam kadro kullanın malzemeleri ve bir kek bir de pastanız olsun. Birini iş yerine götürür digerini de evde afiyetle yersiniz.

Hiç yorum yok: