NESLİ'NİN KONULARI

20 Ağustos 2010 Cuma

karamel



Her zaman market alışverişini çok sevmişimdir. Tabi klasik bir alışveriş olmuyor benim ki. Daha çok enterasan soslar, yeni çıkan ürünler, pasta süsleri gibi temel gıda ürünleri ile hiç ilgisi olmayan bir sepet dolusu ürün alıyorum. O yüzden, eskiden annem şimdi ise eşim beni marketten uzak tutmaya çalışıyorlar. Benim için sorun değil mahalle bakkalında da ilginç birşey bulabiliyorum.... Karamel sosu da yıllar önce markette bulduğum ürünlerdendi. Pastalarda, tatlılarda,dondurmalarda ve soğuk kahvede kullandığım karamel artık her yerde bulunuyor. Dolayısıyla benim için cazibesini yitirdi. Bende ev yapımı karamel yapmaya karar verdim. Çeşitli tariflerden yola çıkarak hazırladığım karamel çok lezzetli oldu. Dolapta da uzun süre saklanabildiği için pratik ayrıca...




Karamel

Malzeme
1 su bardağı şeker
1 çay bardağı su
1,5 çay bardağı krema
Vanilya esansı (2-3 damla)
Mürver şurubu- yarım kahve fincanı (ikea'dan aldım)

İlk olarak 1 su bardağı şekeri tencerede eritiyorsunuz. Yanmamasına dikkat ederek, iyice eridikten sonra içine önce suyu arkasından da kremayı ilave ederek hızlı hızlı karıştırmanız gerekiyor.Sıvıları ilave ettiğinizde katılaşması sizi korkutmasın, karıştırmaya devam ettiğinizde krema halini alıyor. İçerisine birkaç damla vanilya ve akçaağaç şurubunuzu koyduktan sonra istediğiniz kıvama gelene dek kaynatın. Soğuduktan sonra da kıvamının artacağını unutmayın. Altını kapattıktan sonra oda sıcaklığına gelene dek dışarıda daha sonra cam bir kavanozda buzdolabında bekletebilir, tariflerinizde kullanabilirsiniz. (Akçaağaç şurubunu koymadan da karamel yapabilirsiniz tabii ki, ben evde vardı, kullandım tadı da güzel olunca tarife ilave ettim)

Aslında bu karamelin gündeme gelmesinin nedeni annemin yeni öğrendiği bir sütlü tatlı oldu. Çok pratik ve lezzetli olan bu tatlıyı tadan herkes beğendi. Onun resimleri yok ama tarifini paylaşıyorum...

Annemin Tatlısı
Malzeme:

1 kutu Dr. Oetker Panna Cotta
3-4 yaprak milföy hamuru
300 ml. (1,5 su bardağı) süt
200 ml. (1 su bardağı) krema
Karamel sos
İsteğe göre kavrulmuş badem-fındık-ceviz

İlk olarak milföy hamurlarını fırında kabarıp kızarana kadar pişirmek, piştikten sonra ise soğumasını bekleyip, yumuşak olan iç kısmına dokunmadan üst kabuklarını elde kırıklamak gerekiyor.

Bu arada Panna Cotta'yı üzerinde yazdığı şekilde hazırlayıp, servis yapacağınız kaselere paylaştırın. Oda sıcaklığına gelene kadar bekledikten sonra buzdolabında soğuyana dek bekletin. Servisten önce dolaptan çıkardığınız tatlıların üstüne önce 1 tatlı kaşığı karameli yayın daha sonra milföy kırıklarını kaselere paylaştırın. Milföy kırıklarının üstüne karamel sosu dekoratif olacak şekilde gezdirin. İsteğe göre üzerine fındık-badem- ceviz ilave edebilirsiniz. Hatta bu sıcak günlerde tatlının üzerine önce dondurma sonra milföy ve sos da ilave edebilirsiniz. Bu tarifi hazır tatlı kullanarak yapmanız da gerekmiyor. Her zaman yaptığınız bir muhallebiyi de kullanarak başarılı bir sonuç alabilirsiniz.






Sizlere karamel sos kullandığım bir başka pratik tarifi daha vermek istiyorum. Bu sıcak günlerde içimizi serinletecek olan buzlu kahve tarifi. Yapımı çok kolay ve çok lezzetli olan bu kahveyi mutlaka deneyin.

Dondurmalı Buzlu Kahve
Malzemeler:
(iki kişi için)

Vanilyalı dondurma
Buz
Instant cafe (nescafe olabilir)
Karamel
Süt

Buz kırabilen bir blenderın içine 3-4 parça buz, 2-3 kaşık dondurma,1 tatlı kaşığı karamel, 1 bardak soğuk süt ve tercihinize göre kahveyi ekleyin.İyice çırptıktan sonra fincanlarınıza boşaltın ve üzerine karamel gezdirin. Dışarıda içtiğiniz pek çok soğuk kahveden daha lezzetli olacağını söyleyebilirim. Afiyet olsun!!!



Not: Nihan'cım resimler için teşekkür ederim.....